У місті Сокаль на Львівщині відкрили сучасний кулінарний профорієнтаційний хаб на базі Сокальського професійного ліцею.
Простір створено за підтримки Швейцарсько-українського проєкту DECIDE у співпраці з Департаментом освіти і науки Львівської ОДА та Сокальською міською територіальною громадою.
Кулінарний хаб — це новий формат профорієнтаційного навчання, де учні 7–9 класів можуть не лише дізнатися про професії, а й спробувати себе на сучасному кухонному обладнанні професійного рівня. Тут також проходитимуть перенавчання шкільні кухарі з громад Львівщини, адже хаб є частиною національної мережі, що створюється в межах реформи шкільного харчування під егідою першої леді України.
Навчальний простір площею 117 м² обладнано пароконвекційною піччю, багатофункціональною тепловою системою, плитами, міксерами, тістомісом, холодильним устаткуванням, стерилізаторами та системою пом’якшення води. Оновлено і дегустаційну залу площею 98 м² — місце для практичних занять і зустрічей із майбутніми абітурієнтами.
Загальний бюджет проєкту становить понад 15,5 млн грн, з яких 9,9 млн грн — кошти Львівської ОДА, 4,29 млн грн — внесок проєкту DECIDE, 300 тис. грн — громади, понад 1,1 млн грн — спеціальні кошти ліцею.
У межах напряму «DECIDE: ПРОФТЕХ» у Сокальській громаді навчання за курсом JOBs пройшли 100 учнів, проведено 11 профорієнтаційних заходів, а до активностей долучилися понад 1800 школярів.
Резидентами кулінарного хабу стали компанії «Євро-Комерс», «Готель Шато», «Сундс Текстиль Україна», «Буковель», «ОККО-ДРАЙВ», «Бариста» та інші.
Сокальський кулінарний хаб — один із десяти профорієнтаційних хабів, створених у межах пілоту проєкту DECIDE спільно з Міністерством освіти і науки України у шести областях — Київській, Львівській, Чернігівській, Полтавській, Одеській та Івано-Франківській.