Рятувальники застерігають: обережно - гриби!

Дата: 03.10.2024 11:59
Кількість переглядів: 91

Фото без опису
Розпочався сезон "тихого полювання". У лісових масивах можна зустріти людей, які з кошиками, відрами і навіть поліетиленовими пакетами блукають у пошуках дарів лісу - грибів.

 

На жаль, не всі грибники відрізняють отруйні від їстівних грибів, що призводить до отруєння, а іноді й летальних випадків. Крім того, до непередбачуваних наслідків може призвести неправильне приготування деяких видів грибів. Особливо важко переносять отруєння діти. Найнебезпечнішим з отрутних грибів є бліда поганка, яку нерідко плутають із печерицями й сироїжками.
Тому, рятувальники нагадують:
Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях, особливо уникайте стихійних ринків.
Збирайте і купуйте тільки гриби, про які відомо, що вони їстівні.
Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, - вони не завжди відповідають дійсності.
Не куштуйте сирі гриби на смак.
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні - викидайте.
Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута.
При обробці кип'ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити.
Обов'язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, - грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку.
Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодії із алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння.
Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин. Якщо вживати їх декілька днів підряд - також може статись отруєння.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов'язково прокип'ятіть 10-15 хвилин.
Не збирайте гриби:
якщо не впевнені, що знаєте їх;
поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;
з ушкодженою ніжкою, старих, в'ялих, червивих або ослизлих.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних