В Старосамбірській ДПІ відбувся круглий стіл з фізичними особами - платниками податків на тему : «Актуальні питання використання електронних сервісів ДПС».

У ході зустрічі податківці ознайомили платників податків з електронними сервісами податкової служби, зокрема Електронним кабінетом, та переліком їх функціональних можливостей. Спікери нагадали, що електронні сервіси ДПС за рахунок використання сучасних інформаційних технологій забезпечують дистанційне спілкування з податковою, значно спрощують та скорочують отримання адміністративних послуг, довідок, подачу звітності або навіть консультацій, а за допомогою сервісу «ЗІР», сторінок  ДПС у соціальних мережах Facebook, Telegram, на Youtube-каналі  можна переглянути анонси, новини та іншу корисну інформацію. 

Детально зупинились на можливості подання відомостей для реєстрації фізичної особи та/або внесення змін до державного реєстру фізичних осіб. Зазначили, що в електронному вигляді облікова картка фізичної особи – платника податків за ф. № 1ДР (далі – заява за ф. № 1ДР) та заява про внесення змін до Державного реєстру за ф. № 5ДР (далі – Заява за ф. № 5ДР) подаються через меню «ЕК для громадян»/«Облікова картка фізичної особи – платника податків. Форма 1ДР/Заява про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – ДРФО). Форма 5ДР» приватної частини Електронного кабінету за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС, при цьому платник податків самостійно обирає Центр обслуговування платників, де бажає отримати документ, що засвідчує реєстрацію у ДРФО, в електронному вигляді.

Для приєднання до заяв за ф. № 1ДР та ф. № 5ДР сканованих копій документів, що посвідчують особу та інших документів, які підтверджують зміни облікових даних, платнику необхідно використати закладку «Додатки» та обрати «Документ довільної форми» (формат файлу pdf/jpg із обмеженням розміру не більше 2МБ).

Також платникам податків повідомили, що з рекомендаціями щодо подання заяв за ф. № 1ДР та ф. № 5ДР через Електронний кабінет фізичні особи можуть ознайомитися на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці: «Головна/Фізичним особам/Подання відомостей для реєстрації фізичної особи/внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків через Електронний кабінет.

Крім того, було зазначено, що в межах комплексної послуги «єМалятко» батьки новонародженої дитини за бажанням можуть здійснити реєстрацію дитини у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків під час державної реєстрації її народження, а також особи віком від 14 до 18 років, які не зареєстровані у Державному реєстрі, під час оформлення паспорта громадянина України вперше можуть за бажанням одночасно зареєструватися у Державному реєстрі.

Така реєстрація платником податків проводиться без заповнення та подання до контролюючого органу облікової картки фізичної особи – платника податків чи будь-яких інших документів шляхом інформаційної взаємодії органів Міністерства юстиції України, Державної податкової служби України та Державної міграційної служби України.  Інформація про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру вноситься до свідоцтва про народження та до паспорта громадянина України у формі картки.

 

 

 

Завідувач Самбірського сектору                                     Наталія ВИННИЦЬКА організації роботи