ВИЯВЛЯЙТЕ КАРАНТИННИЙ БУР’ЯН АМБРОЗІЮ ПОЛИНОЛИСТУ.

Фото без опису

Амброзія полинолиста - небезпечний бур'ян, обмежено поши­рений в Україні.

Вона виявлена в 22 областях України та АР Крим. Амброзія полинолиста засмічує усі польові культури, особливо просапні і зернові, а також присадибні ділянки, сади, виноградники, пасовища, луки, полезахисні смуги, неугіддя.

Станом на 01.01.2021 р. амброзію полинолисту виявлено у Старосамбірському районі на площі  0,3 га.

Добре росте на узбіччях залізничних, автомобільних, ґрунто­вих доріг, вулиць, на берегах рік і ставків, на пустирях, канавах і інших землях, які не обробляються.

Утворюючи велику наземну масу і кореневу систему, вона сильно пригнічує культурні рослини. Потребує багато води на ут­ворення одиниці сухої речовини, в середньому в 2 рази більше у по­рівнянні з колосовими хлібами, що приводить до пересихання грунту. Найчастіше потерпають від амброзії просапні культури, особливо соняшник та кукурудза. При недостатньому догляді за по­сівами цих культур вона переростає їх і сильно пригнічує, що при­водить до різкого зниження врожаю, а то й повної загибелі рослин. Ускладнюється збирання врожаю: грубі, товсті та сильнооблистяні

стебла бур'яну у випадку великої їх щільності приводять до неможливості збирання врожаю комбайнами. Тварини її не вживають через вміст в ній гірких ефірних масел (до 0,15%).

Амброзія шкідлива для людей. її пилок викликає алергічне захворювання - сінну лихоманку.

Амброзія полинолиста однорічна яра рослина, яка за зовнішнім виглядом нагадує полин звичайний. За сприятливих умов рослини можуть бути заввишки 2-2,5 м, коріння проростає на глибину до 4 м, а в густих травостоях її висота сягає від 20 до 50 см, на сухих і бідних грунтах - 10-15 см.

Одна рослина може утворювати 30-40 тис, несправжніх плодів, а окремі екземпляри - до 80-100 тис.

Насіння зберігає схожість від 10 до 40 років.

Амброзія світло- і теплолюбива рослина. Перші сходи з'являються за середньодобової температури грунту 8-10°С в кінці квітня, на початку травня. Цвітіння амброзії починається в кінці липня і продовжу­ється до вересня.

Вона поширюється: з насіннєвим матеріалом с/г культур, які засмічені відходами; шляхом перене­сення насіння колесами сільськогосподарських та транспортних засобів; талими водами, вітром. Насіння плавуче і може переноситися під час повені ріками, зрошувальними каналами.

КАРАНТИННІ ЗАХОДИ ТА ЗАСОБИ БОРОТЬБИ:

  1. Забороняється завезення насінннєвого матеріалу у вільні райони з регіонів розповсюдження бур'яну.
  2. Проводиться обов'язкове інспектування та фітосанітарна експертиза,
  3. У випадку виявлення бур'яну, вантаж:

 

  • повертається відправникові;
  • очищується, під контролем державного інспектора з карантину рослин. За неможливості очищення проводиться переведення насіннєвого матеріалу в категорію зернопродуктів та переробка.

 

  1. Кормові відходи переробляють з помолом часток не більше 1 мм.
  2. Малоцінні відходи знищують під контролем державного інспектора з карантину рослин.
  3. Обстежують угіддя на виявлення бур'яну у період вегетації.
  4. Фото без описуПри виявленні вогнища впроваджують карантинний режим.

8.-Створюють фітоценози із багаторічних трав (злакових чи злаково-бобових травосумішок), або зімкнений рослинний покрив з однорічників, здатних пригнічувати амброзію (виковівсяна сумішка).

9.  При виявленні поодиноких рослин їх знищують шляхом виривання та спалювання.

10.  При сильному засміченні - рослини скошують на початку цвітіння або здійснюють хімічну обробку
гербіцидами: Раундапом, Ураганом, Гліфбсом, Гліфосатом. Необхідне дотримання агротехніки, сівозміни, пра­
вильного обробітку грунту, догляду за посівами.

У випадку підозри на виявлення бактеріального опіку плодових, просимо повідомляти

ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області за адресою: м. Львів, вул. Д. Вітовського, 18, тел. (032) 252-69-29, 261-37-10; м. Старий Самбір, вул. Дрогобицька, 3, тел.: 238-23-0-85, 067-314-60-04.

       Державний фітосанітарний інспектор  Павельчак В.І.