Допомога по вагітності та пологах

 

Старосамбірське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Львівській області нагадує страхувальникам та застрахованим особам, що одним із видів матеріального забезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, передбаченого статтею 20 Закону України „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування„ від 23.09.1999 № 1105 є допомога по вагітності та пологах.

Допомога по вагітності та пологах надається Фондом соціального страхування України працевлаштованим жінкам у розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати (доходу) за весь період перебування у відпустці по вагітності та пологах, незалежно від страхового стажу. Тривалість такої відпустки складає 126 календарних днів – 70  днів до та 56 днів після пологів. У разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді видається листок непрацездатності тривалістю 14 календарних днів. Для обчислення розміру допомоги необхідно розмір середньоденної зарплати помножити на фактичну кількість днів перебування у такій відпустці.

Застрахованим особам, які протягом 12 місяців перед настанням страхового випадку мають стаж менше 6 місяців, розмір допомоги по вагітності та пологах нараховується, виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, розрахований із двократного розміру мінімальної заробітної плати.

Дата фінансування прямо залежить від дати подання страхувальником заяви-розрахунку до робочого органу виконавчої дирекції Фонду. Заява-розрахунок надається страхувальником у паперовому вигляді особисто до відділення або надсилається в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису. Спеціалістами відділення перевіряється правильність оформлення та заповнення заяви-розрахунку. Після того, як кошти перераховано на рахунок страхувальника, виплата допомоги працівниці здійснюється роботодавцем у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або відразу після надходження коштів. Після проведення виплат, страхувальник надсилає повідомлення про виплату коштів застрахованим особам встановленої форми. Повідомлення може надсилатися в електронному вигляді з використанням електронного цифрового підпису, листом з повідомленням про отримання або надаватись безпосередньо до робочого органу виконавчої дирекції Фонду протягом одного місяця з дня проведення виплат застрахованим особам. Якщо страхувальник протягом трьох місяців з дня здійснення фінансування не надасть повідомлення про виплату коштів застрахованим особам, то спеціалістами робочого органу виконавчої дирекції Фонду буде проведено перевірку щодо використання цим страхувальником коштів Фонду.

Детальнішу інформацію можна отримати за телефонами:

(238) 21-3-67, 21-4-91 – м. Старий  Самбір;

(269) 32-1-42 – м. Турка.